Украинская Федерация Вейку. История, перспективы. Интервью с президентом UWF Юрием Зозулей.


 МС. Які головні цілі Федерації Вейку UWF ?

ЗЮ:  

1)  200 вейкпарків по всім регіонам України. Канатку з вейкпарком  на кожен ставок та пляж. Вейккатери на всі річкі. Зробити вейк максимально массовим включити до уроків фізкультури у школах та універсітетах. 

2) Зробити вейк модним крутим трендовим селфі спортом успішних людей . 

3) Здобувати призові місця на чемпіонату світу та вийти у пятірку найкращіх спортсменів в світі з вейку.  

4) Приймати чемпіонати світу та Європи з вейкбордингу та вейксерфінгу в Україні.

https://www.youtube.com/watch?v=eFWXZ7Wt7cE&t=31s


МС. Більшість федерації за основну мету ставлять перемогу в чемпіонатах світу  ? Яка ваша мета? 

ЗЮ:. Наш девіз “ КАНАТНИЙ ВЕЙКПАРК НА КОЖЕН СТАВОК. Массовий вейк в найвищому пріорітеті. До 2025 року мотивувати регіони відкрити 200 вейкпарків по всій Україні починаючи з міст мільонників закінчуя селами. Массовий спорт це на самперед доступна інфраструктура- канатні вейкпаркі !!
Бо Україні потрібни не тількі медалькі з чемпіонатів Европи та світу, а насамперед здорові - фізично розвинуті українці щоб будувати економіку, рожати здорових дітей та захіщати країну.
Без массового спорту не буде і медальок, того що насамперед це селекція обдарованої молоді з усіх регіонів України. І тут окрім інфраструктури має бути те що молодь привабить стати вейкрайдером, а це завданя ще складніше і для цього треба віртуальна надбудова з відео фото контенту, соціальних мереж, цифрового маркетингу  та спортивних порталів агрегаторів.  
А взагалі Україна потребує біля 700 вейкпарків шоб цей вид спорту став дійсно массовим. Тому стратегічним пріоритетом Федеріція UWF визначила розвиток регіонів і залучення максимально можливої ​​кількості жителів країни в цей чудовий спорт. Реалізується конкретне завдання створити реальну всеукраїнську мережу канатних вейкпарків, що зробить вейкбординг по справжньому масовим і доступними для будь-якого жителя країни, як для активного розваги , так і для тренувань і професійного спорту. Розгорнути при базах вейкбордичні школи та табори з сертифікованими інструкторами, тренерами та суддями. В усіх універсітетах с фізичного виховання відкрити кафедри з вейку. 


МС. Ви акцентуєте що вейк це спорт успішних людей. В уяві середнього мешканця він більш для молоді, а до фешенебельних більше відносять яхтинг, гольф, кінний, мото  та ін ?

ЮЗ. Wake вже став must have - успішних українців. Ви помітили, що майже всі серйозні бізнесмени, селебретіз та політикі вже катаються, вже багато хто придбав професійні катери-буксирувальники та поставили у себе канатні вейкпарки, Вейк став мрією та прагненням молоді та студентів. Хлопці хизуються дівчата симпатизують. Ви помітили, що майже всі розкручені блогери викладають відео зі своїми каталками у своїх постах, тому що це стало ознакою бути в тренді.

Вейком займаються успішні люди і потрапити в цю касту це бажання  багатьох. Бути в цій тусовці стало круто та модно.  

Мабуть це одне з найсерйозніших досягнень Українська федерація вейкбордингу  зробити вид спорту дуже бажаним для цього та майбутніх поколінь. Але вже безперечно Wake спільнота - це комьюніті успішних українців.

МС: С чего все началось? Как лично Вы пришли в вейк и что для вас этот вид  спорта? 


ЮЗ: В вейкбординг я  пришел в начале 2000 .  Мы вместе с Антоном Молодцевым занимальсь кайтбордингом  ,  Сергеем Саблиным (Краб), Владимиром Березой и другими известными сейчас кайтерами,  но как известно для кайта нужен ветер и в поисках активности в безветренную погоду Антон Молодцев познакомил меня  с Василием Гришко ( который уже занимался вейкбордингом  с 1997 года) и Вадимом Коровицким у них были катера Амуры  переделанные с вышкой для фала.  За ними и начались первые тренировке на вейке , первые перелеты через две волны, 180 и тд.  Ну и конечно вокруг нас начало расти комьюнити .  Леша Сидько привез первый Мастеркрафт в начале 2000 и это был целый прорыв. Тогда добавились “голые пятки” и SkySki. Потом переделали буксировщик Борей с вышкой на неми сделали первый бекрол и пробовали вейксерфинг. с 2004 началось массовий ввоз вейккатеров буксировщиков и с 2007 строительство канатных вейкпарков. И сейчас на конец 2021 года в акватории только реки Десенки уже работает 27 катеров, 13 линейных канатных дорог и 2 кольцевые.

https://www.youtube.com/watch?v=Uh6OyiydoIQ


МС. Чули що ви не допускаєте до Українських змагань росіян і не приймаєте участі у їх змаганнях? Що за скандал федерації з колаборантами та російським обладнанням? 

ЮЗ. Да це для нас принципово. Спортсмени федерації UWF офіційно не виступають в змаганнях агресора. В наших змаганях не можуть виступати за росію, но є випадки коли з російським громадянством райдери побажавши виступати за Україну допускаються до змагань. Використання будь якого обладнання виробництва країни агресора катери, канатні дороги, вейкпарки, спорядження недопустимо. Клуби колаборанти попадають у чорний список федерації. Всі клуби та райдери якім “какая разница” виключаються з лав федерації и не допускаються ні до змагань ні до будь яких федеративних заходів. Більш того федерація прикладає максимум зусиль щоб такім колоборантам не було місця у Українському вейкбордінгу.  Щоб ні у кого більш не виникло бажання купляти будь що у агресора, фактично фінансуя війну. Не зважая на скавчання хейтерів та ботоферм у вейкбордингу будемо знищувати  колоборантів усіми доступними законними способами та мотивувати розвиток вітчизняного виробництва.   

МС. Так все ж що краще катерний чі канатний вейкбордінг?

ПН. Катерний вейкбординг - це класика у всьому свiтi вважаеться фешенебельним та дорогим видом спорту та розваг. Катер коштує 120-250 тис $, обслуговування, парковка, паливо, водій. Катер створює хвилю яка і є тим трампліном на якому пригають та роблять трюки райдери. У середньому хвилина катаня коштує від 2 до 4 $. Образно кажучи це “РЕСТОРАН” вейкбордингу, канатна версія це “ФАСТ ФУД” вейкбордингу доступний для студентів і молоді за  10 до 20 $ за пів часа а якшо куплять сезонний абонемент то ще набагато дешевше. Канатна версія з електричною тягою, по перше більш екологічна за рахунок того что нема масла, вихлопів бензину, одночасно катається від 6 до 12 райдерів, і займає десь  3 га водної акваторії. У той час шоб кататись на катері потрібно мінімум  10 га води на одного спортсмена.  Кільцева канатка коштує від 150 до 250 тис евро. Лінійні канатки дуже підходять для початківців, дітей та аматорів і коштують від 15 до 30 тис дол в залежності від функціональності та якості. Ще додатково треба перещкоди від 5 до 35 тис дол. за кожну.  Канатки дають більше часу тренувань  “накату” і створюють гарну базу для катеру. Хочется отметить что большинство установленных канатных дорог и вейкпарков в Украине - отчественного производства. УФВ настаивает на использовании в вейкпарках членов федерации всего оборудования и снаряжения  украинского производства.   Чем больше будет производиться в Украине- тем богаче будет население и быстрее развиваться экономика.  Поэтому частые призывы купить готовую качественную фигуру за рубежом мы отбрасываем и будем тренироваться, пробовать, ошибаться, но создавать свое . Только такой путь прогресса и развития. 



МС. Як виглядає ідеальний вейкпарк ? У чому система розвитку інфраструктури мережі вейкпарків?

ПН. Ми вивчіли досвід більш 200 вейкпарків з усього світу постійно удосконалюємо і беремо найкраще і впроваджуємо в нашому флагманському вейкпарку  Xpark. Аналізуємо знахідки та інновації інфраструктури вейкпарків - та робимо прикладом для тиражування по всій Україні. Ідеально коли є 1-2 кільцеві канатки (розміром 200 на 100 м)  і 4-8 лінійних канатки (100-150м) . Потрібен набір 6  базових  перешкод вейкпарку.  Інфраструктура має включати  роздягальні, душові, інвентарні, прокат, тренерська, офіс (тренерська, федеративна), медпункт, магазин з екіпом та дитяча школа. В наших широтах наша важлива знахідка розмістити сауну на стартовому майданчику, це продовжить катання до зими поки вода буде рідка. Дуже важливо щоб вейкпарк був прибутковим і самодостатнім щоб не залежив від державного фінансування та спонсорів. Бізнеспроект вейкпарку обовязково має включати комерційні зони  - кафе та барбекю зони, які дають від  60 до 80% прибутку що допоможе перезимувати та надасть можливості розвиватись. Для прикладу ми викопали водойми 30 на 100м  і встановили канатки щоб практично показати що вейкпарк помістиця на любому ставці, можліво навіть викопати в огороді. Федерація способствує та надає консультації та пісьмову підтримку на органи держвлади усім підприємцям зацікавленим в розбудові вейкпарків.    

МС. У чому головні вимоги при розбудові вейкпарків ? У що ваключає сертифікація вейкпарку?

ГВ:.  

Вейкпаркі можно разделить на три типа -  развлекательно-тренировочные, соревновательные регионального уровня и соревновательные уровня чемпионатов Мира и Европы. Для первых требования к канаткам и препятствиям минимальные - гдавная их задача поставить нам вейк начинающих и детей и обеспечить активность на воде.
Главное требование УФВ во всех случаях максимально важно размещать вейкпарк в водоеме с гарантированно чистой водой (сюда входят и химические и  биологические анализы). Особенно надо обратить внимание на химический анализ, наличия тяжелых металлов радиации, и вредных сбросов, а также биологический анализ особенно в конце лета когда в водоемах размножаются и увеличивается концентрация кишечной палочки, лептоспирозных и других возбудителей. Например при выборе места для размещения первого вейкпарка в Xpark мы воспользовались немецким консалтингом по выбору места размещения. Из около 60 проверенных  водоемов Киева немецкие консультанты определили самое чистое место в Киеве - речка Десенка до Северного моста вдоль парка Муромец . И хотя там не было необходимой городской инфраструктуры ни электричества ни канализации ни водопровода что кардинально удорожало строительство , консультанты настояли на выборе этой локации потому, что чистая вода безопасна для посетителей и детей в любое время года и позволит проводить международные чемпионаты высшего уровня. Чистые затоки и  рукав реки Десенки сохранились благодаря тому что выше по течению низкая антропогенная нагрузка (нет поселений), а затоки родникового происхождения и первый сброс с очисных находятся ниже моста на Воскресенке .  Именно поэтому Юрьевская затока Десенки в 2005 году была выбрана местом для первого кольцевого вейкпарка Украины, который был открыт в 2007 году. Но первые преимущества с чистой водой - дали вторые - ограничения на строительство капитальных сооружений, поэтому для катерной версии  была выбрана локация на противоположном берегу Десенки и там построили  вейкбазу “Гнездо Зозули” с парковкой катеров.
Второй эшелон требований к вейкпаркам - это глубина водоема она должна быть не меньше 1,5 метра и конфигурация берегов должна обеспечивать расстояния от троса для безопасных выкатов. 
Третий эшелон требований к вейкпаркам это сертифицированные канатные дороги, помимо требований электробезопасности и расчета прочности тросов, анкеров и конструкций наиболее важно обеспечение постоянной и одинаковой скорости движения каретки на отрезке выполнения трюков, плавный старт и способность работать с тяжелыми райдерами до 130 кг.   
В 2009 в Xpark установили первую линейную канатку (реверс) созданую по новым технологии пилонов с противовесами.

Именно этот опыт и положены в основу требований УФВ к вейкпаркам в Украине и по ним ведется сертификация вейкпарков.   УФВ позиционирует Xpark как флагман который экспериментирует и отрабатывает технологию современних вейкпарков и как готовый образцовый пример для клонирования по всей Украине. Из обращений в федерацию можно констатировать проектирование по требованиям УФВ более 400  вейкпарков которые предпологается строить по всей Украине в ближайшие годы.

МС. Чи треба вміти плавати щоб займатися вейком?

ПН:. Для занятия вейкбордингом уметь плавать  абсолютно не обязательно. Вам выдадут спас жилет, который не даст вам утонуть. Более того именно занятие вейкбордингом  убирает страх перед водой и почти в 100% после сезона все кто не умел - свободно плавают.  Не нужно иметь и особой физической подготовки. Сертифицированные инструктора  федерации обладают знаниями как поставить на вейк любого начинающего начиная от 3 летнего ребенка и 70 летних пожилых людей. Очень важна  сертифицированная акватория и канатка вейкпарка . глубина , стабильная скорость без рывков старт. Сопутствующіе віди спорта батут, велосіпед, бег, скалолазание цепкость, балансборд, слеклайн, ігровие віди спорта волейбол, баскетбол и тд желательно чтоб были в пайоне тренировок в вейкпарке . 


МС:. З якого віку можно займатися вейком, та чі потрібна фізподготовка ? Наскільки він безпечний.

ПН:. Наш досвід - наймолодшому 2,5 найстаршому 79 років. У світі відомі факти заняття вейкбордом і за 95 років. Аматорській Вейк дуже безпечний із-за падінь в водуа не на тверду поверхність. І ця безпека - основа такого великого вікового діапазону катающихся. Ні фізична підготовка ні вміння плавати для початку не потрібни.  Основні принципи федеративних методик це забезпечети комфортний старт для початківців та би малих дітей з любою фізичною підготовку. Більш того вейк і має стати тим видом спорту якій і буде фізично розвивати та надавати здоровья.     

МС. Вейкбординг, вейкскейтинг, вейксерфінг тепер гідрофойлинг?  Як ви відноситесь к такім постійним інноваціям у вейку.

ЮЗ:.  Світові тренди змінюються дуже швидко вчора вефксерфінг був інноваційним видом сьогодні це вже мейнстрім. Ми відстежуємо усі новини і розусіємо що вейк став базою для супутніх видів кайтсерфінг, серфінг, серф тауін.  Переродження гідрофойлів у волнові тепер стало трендом для кайт-, вінг-, вейв- і тауін- фойлінга. Теж касається і нових видів вейк перешкод та спорядження. Все інновацийне  що з’являється у світі зразу потрапляє у федерацію, тому ми постійно на вершині трендів. Постійна модернізація - це стиль УФВ.    



МС. Уже несколько лет мы слышим о детские летние лагеря. Что это, и с чем связан этот взрыв популярности?

ПН:. 

После того как вейк стал мейнстримом летнего активного отдыха многие вейкбордические школы на месяцы летних каникул  превращаются в вейкбордические летние дневные лагеря.  Дети и тинейджеры от 3 до 16 лет  с 9.00 утра до 18.00 занимаются спортивными активностями где в течении дня доминирует несколько тренировок по вейку и  сопутствующие виды - батут, велосипед, скалолазанье,  также в рамках офп баскетбол, пляжный волейбол и тд .  Особенность детских лагерей в том чтоб с 3 лет привить любовь к водным видам спорта,  целеустремленности, силе воли и закаливанию при этом обеспечив полную безопасность ребенку.  Для этого  сертифицированные инструктора федерация владеют специальными методиками для самых маленьких. Именно дети удерживают родителей во время летних отпусков  в городах возле вейкпарков, им здесь веселее чем  в Турции, Хорватии или Египте. В Украинских вейкпарках - много разнообразных развлечений и главное сообщество друзей.  Ну и как результат, помимо создания здорового полноценного поколения Украинцев мы получаем с детей первую отличную селекцию спортсменов, которые в основном и становятся сначала чемпионами Украины, а потом и международных чемпионатов.

МС. Що таке вейкеволюшн ?

ПН:. 

Вейк эволюшн это авторская программа федерации УФВ, которая поддерживает талантливых и перспективных спортсменов специальными преференциями и квотами. Так как государство финансово не поддерживает развитие вейка и вейкбордистов и определила вейк неприоритетным не олимрийским видом спорта  УФВ вынуждено привлекать меценатов и спонсоров для создания лучших условий для прогрессирования и развития спортсменов. В вейкеволюшен выделяется фонд в среднем  270 000 грв для преференций и квот для  спортсменов УФВ набравших максимальный рейтинг федерации,  завоевавших призовые места в чемпионатах и участием во всех официальных чемпионатах федерации.

МС. Как стать членом федерации УФВ и какие преимущества это дает?

НП:.  В федерации УФВ есть колективное и индивидуальное членство. Если спортсмен или клуб имеет цель развивать вейк, проводить соревнования, получить консультации и поддержку в строительстве вейкпарка, обращаться в органы власти и получать финансирование с муниципальных госустанов,  организации спорт школы, лагеря,  изучать новейшие методики инструкторов, судейства, участвовать в соревнованиях федерации, в программах стимулирования прогресса “вейкэволюшн”, участвовать в обучении по продвижению и цифровому спортивному маркетингу, в составе национальной сборной  участвовать в чемпионатах мира то вам необходимо членство в УФВ. Эти все функции по развитию вейка в Украине и выполняет федерация. 


МС. Які ваши відносини з Дніпропетровською Федерацієй воднолижного спорту та вейкбордингу України?

ЗЮ:.  Для нас усі федерації і клуби хто розвиває версії вейку - вейкбордінг, вейксерфінг та вейкскейтинг максимально дружні. Наша позиція в тому - що розвиток вейку- головний пріорітет. Чим більше змагань в Україні - тим краще для райдерів - більше змагального досвіду, більше призів, конкуренція, селекція. Чим більше баз та шкіл тим краще для вейку.  Ми вдячні усім, і  президенту Федерації Воднолижного спорту та вейкбордингу Алексію  Мартиненко за чудову базу Сентоза та вейкпарк у Дніпрі де тренуються і кожен рік проводяться чемпіонати України за версією IWWF.  Наша федерація займається виключно вейкбордингом тому держава надала УФВ статус НАЦІОНАЛЬНОЇ  з вейкбордінгу - та доручила розвиток вейку в Україні. Того наявність двух чемпіонатів України по версії WWA та IWWF це максимально корисна річ для розвитку вейку. Більш того УФВ всеяко підтримує любі коммерційні загально Українскі чемпіонати як під егідой клубів чи брендів.   Це як у професійному боксі чім більше поясів по різним версіям тим краще.  Ми маємо 2 чемпіонати світу і Європи наші райдери виступають і там і там і це дуже хорошо що вони отримують досвід. Ми вдячні і підтримуємо всі вейкпаркі та клуби Київської області- Крючок, Stav 14 Артем, Херсон Видра, Полтава, Харкив, Одеса, всім хто організовує виїзні зимні лагери то школи (Настя заповни всіх кого забув). 

МС. Яка різниця між WWA та IWWF ?

ЮЗ. Для більшості неосвідчених вона майже непомітна, трюки мають схожу назву, спорядженя та дошки однотипні. В Україні наша федерація UWF розвиваємо ВИД спорту ВЕЙКБОРДИНГ, а  UWWF розвиває вейкбординг як ВЕРСІЮ ВОДНОЛИЖНОГО ВИДУ спорту. Різниця між WWA та IWWF у правилах суддівства та підходи до організації змагань. Вимоги до кільцевих канатних доріг вейкпарків WWA дліна плеча бажано 200 м у IWWF до 300м, ну і ще декілька незначних відмінностей.

МС. Чому УФВ так багато приділяє увагі курсам тренерів та сертифікації інструкторів?

ЮЗ. Главная задача легко поставіть на вейк влюбить початківця у цей вид спорту та відпочинку як у нас кажуть “ перша доза безкоштовна намекая, что адреналиновый “наркотик” сразу увлечет этом здоровому виду отдыха и спорта. Именно от того как начинающий получит легкий старт и удовольствие от первых скольжений по воде  и зачастую делает вейк увлечением всей его жизни. Сертифицированный обученный инструктор владеет современными проверенными УФВ методиками как тренеировать детей, начинающих, пожилых людей,  с инвалидностью с индивидуальным подходом  безопасно исключив травмы и сделав прогресс тренировок максимально быстрым и эфективным .   Кроме этого инструктора имеют несколько уровней для обучения профессионалов и любителей . УФВ борется с несертифицированными инструкторами так как это зачастую приводит к травмам начинающих и вызывает отвращения и боязнь нашего спорта. Поэтому обязательно надо проверять сертификаты и удостоверения УФВ у инструктора.

МС. Як тренуються взимку ?

ПН. В межсезонье и зимой пока вода жидкая в акватории тренировки проходят в вейкпарках в гидрокостюмах, для этого на всех стартовых УФВ рекомендует размещать сауны с которых спортсмены могут сделать несколько кругов и вернуться опять прогреться. В некоторых вейкпарках сезон не заканчивается как на этом видео.    https://www.youtube.com/watch?v=LRaarw-jzEg
Большое количество вейкбордистов после закрытия сезона в Украине гдето в середине октября и до середины апреля выезжают в теплые страны где есть вейкпарки (Египет, Турция, Таиланд, Филипины,  Маями)  и организовывают там лагеря. Достаточно неплохим решением для наших широт являются канатные дороги в басейнах.

МС. Хто заважає розвитку вейку в Україні ?

ЮЗ. Ті ж самі хто заважає розвитку України в цілому. Політикі та чиновникі. В першу чергу це стосується місць для вейкпарків у води та на пляжах. Окрім того що законодавство не дозволяє будувати біля води капітальні споруди,  той криворукій та узколобий якій писав цей закон забув що є водні види спорту які потребують капітальні споруди щоб зробити повноційний вейкпарк та водноспортивну базу. Того ми не можемо побудувати нормальну капітальну інфраструктуру як в Европі та США  а будуємо “ізбушкі на курьіх ножках”, і в цьому ми сильно програємо ім.
  По друге більшість прибрежних смуг захватили різні політикі, депутати та чиновники для своїх кафе та баз відпочинку чи котеджних містечо. І щоб встановити елементарний вейкпарк приходиться приходиться проходити десяткі кругів аду бюрократії та корупції, іноді спілкуємося з місцевим кріміналітетом з якім тісно повязана місцева влада та правоохоронці. Так як вейкпарк це не бензозаправка і багато з неї не візьмешь то влада створює максимальні проблеми і підприємиць відмовляється від проекту вейкпарку у свому рагіоні. Но є вибіркові голови рад які  дбають про розвиток спорту та здоровья нації та з нами разом пробиваємо ці бюрократичну державну машину. Іх небагато і почти усі вже катаються на вейку і розуміють наскількі це класний спорт. Тому наше завдання як можно більше можновладців поставити на вейк.      


МС. Так чого ж більше у вейку фану, здоровья чі спорту ?

ПН. Це дивовижний гримучий коктейль фану та здоровья. Вейк - ідеальна літня водна розвага у якої всплеск адреналіну та азарту  як у екстремальному спорті, хоча реально вейк більш безпечний даже чім велосипед чі сноуборд того що падаешь не на землю чі лід а в мяку воду. Усі медикі світу признали вейк та воднолижний спорт найкращім для фізичного розвитку та здоров'я. Того що сонце, воздух та вода - найкращі друзі, а в сочетаніі з фіз навантаженням це зовсім ідеальний вид активності, а позитивний настрій від естетикі пріроди, бризгів та веселої компанії це найкращій спосіб від стресу що як ствержують науковці  продовжує довголітя.

МС. Чи можуть люди з інвалідностью займатися вейком ?

ЮЗ. УФВ розробила спеціальні методикі та спорядження для людей з різними вадами від ампутантів до паралізованих та контужених. Особлива увага пораненим військовим і іх фізично моральної реабілітації. Усім членам федерації рекомендовано та клуби надають інклюзивні квоти на тренування. Також е квоти для дітей сиріт та  людей позбавляющихся наркозалежності. 
Як це відбувається можно подивитись у цьому відео

https://www.youtube.com/watch?v=9vHhKBiRL2A&list=PLZ223VfBa7IZcPisGJ-F4iNaFwrnQi9_k&index=7

 

МС:. Как помогает развитию вейка государство?. 


ЮЗ. Государство Украина считает вейк неприоритетным неолимпийским видом спортом поэтому он не финансируется за редчайшим исключением где инициатором выступают отдельные государственные чиновники.  За 18 лет развития вейка в Украине мы от государства имели только бюрократические преграды и коррупцию при развитию инфраструктуры  вейкпарков. Полное отсутствие финансирования соревнований и выездов спортсменов  с городского и министерского уровня.  Но УФВ очень благодарна за больщую помощь и неоценимую поддержку от  начальника департамента неолимпийских видов спорта  министерства Александра Артемьева, Алексея Фристенко, исполняющего главы Киева 2012 -2013 год Александра Попова в организации соревнований. В 2021 впервые помогли федерации с частичным финансированием чемпионата Украины благодаря поддержке начальника неолимпийских видов спорта Людмилы Панченко и Вадима Гутцайта - министра спорта. Ну и самая большая благодарность руководству СКУ (неолимпийские виды спорта)  Шевляку Илье и Александру Брикульскому за многолетнюю поддержку вейка. 

МС. Какіе рекламние інструменти маркетінга ви іспользуете для продвіженіия вейкбординга   ?

ПН. В основном ми используем интерет и цифровой маркетинг,   социальние сети 

фейсбук https://www.facebook.com/wakeuwwf/

инстаграмм

ютуб https://www.youtube.com/watch?v=K87tlS7nNEU&list=PLZ223VfBa7IZcPisGJ-F4iNaFwrnQi9_k

телеграммканал https://t.me/wake_miXsport



Ну и конечно прорывным стало использование цифрового спортивного портала mixsport.pro

  https://mixsport.pro/federations/uwf
с хорошим СММ,  СЕО продвижением мероприятий, тренеров, локаций УФВ


Как сопутствующие маркетинговые проявления - брендинг локаций вейкпарков и препятствий, телеканалы и интервью. Как любой спорт вейк не имеет больших бюджетов на продвижение поэтому максимально оптимизируем эфективность любых рекламных проявлений. 

МС. Спасибо за всеобьемлющее интервью, думаем оно поможет пониманию способов развитию вейка в Украине ?

ПН. Всегда рады помочь в развитии вейка в Украине.

ЮЗ:. Все будет вейк!!


ІСТОРІЧНА СПРАВКА

РОЗВИТОК ВЕЙКУ В СВІТІ 


В середине 80-х Тони Фину из Сан-Диего пришла идея создать «Скарфер», немного напоминающий серф, но по больше походящий на снауборд с креплением для ног. Присоединённые к доске ремни позволили не просто кататься по волнам, но и во время полета исполнять различные вращения и трюки. Автор этого изобретения, всячески способствовал его продвижению, и благодаря усилиям в 1990 году прошли первые турниры.
Особливо динамічно вейкбординг став розвиватися на початку 90-х років. Він зробив революцію у водному спорті так само, як у свій час сноуборд у гірських лижах. Із захоплення невеликої групи ентузіастів він перетворився в популярний спорт зі своєю філософією і культурою. Безліч трюків прийшли у вейкбординг із родинних «дошкових» видів спорту — сноубординга, скейтбордингу. Все що потрібно — просто поміняти дошку. Свої коріння вейкбординг має від серфингу бо саме серфингісти з Австралії та Америки започаткували цей спорт. Вони займалися розвитком та рекламою цього нового спорту, розробкою дощок, а також вигадували техніку катання на цих дошках. Спочатку дошки були більш схожі на серф и лише через декілька років вони перетворилися на справжній вейкборд. Чималий внесок у розробку дощок вніс Херб Обраєн, який створив так звану пресовану дошку. Джимі Редмон розробив сучасний вигляд дошки та заснував WWA (Wake World Association) — найвідомішу організацію вейкбордистів у світі. Зараз Джиммі називають Гуру. Найбільший розвиток цей спорт має у Сполучених Штатах, особливо у штаті Флорида.

Найвідоміші атлети: Дарін Шапіро, Шон Мюрей, Паркс Боніфей, Філ Совєн, Расті Маліноскі, Далас Фрайдей та Ємілі Копеленд-Дюрхем.

Послідовним розвитком вейкбординга є вейксерфинг та вейкскейт.



РОЗВИТОК ВЕЙКУ В УКРАЇНИ

Відродження цього виду спорту почалося в 2003 році, коли групою однодумців і ентузіастів вейкбордингу був створений спортивний кайт-вейк клуб «X-Traction», який став флагманом вейкбордичного руху в Україні.  З 2004 року в Україну з ініціативи клубу стали регулярно проводитися вейкбордичні змагання, в яких регулярно брали участь українські, російські, білоруські спортсмени, райдери з країн далекого зарубіжжя. https://www.youtube.com/watch?v=Zx6WdjXvFWU


В 2007 году в Киеве была установлена первая в Украине кольцевая канатная дорога  а в 2009 первая линейная кантка по технологии пилонов и противовесов немецкого производства и уже через год в Украине наладили выпуск отечественных канаток и препятствий для вейкпарков -“Xtraction”. В следующие годы появились кантаки производства  Днепропетровска, Полтавы, Тернополя. Импульс по производству канаток подхватила вся Украина . Канатки Украинского производства отличного качества  часто превосходящие зарубежные аналоги .  

27 жовтня 2007 відбулася установча конференція. За підсумками конференції була створена ГО «Українська федерація вейкбордингу та воднолижного спорту» (УФВ). Першим Президентом став Василь Гришко.
Сезон 2008 року дав новий якісний стрибок у розвитку українського вейкбордингу. Багато що в Україні відбулося вперше:
- Вперше було проведено рекордну кількість змагань за один сезон з вейкбордингу
- Вперше був побудований кращий у східній Європі вейкпарк "X-TRACTION" з кильцевою канатною дорогою
- Вперше світові зірки виступили в українських чемпіонатах і високо їх оцінили
- Вперше був проведений Кубок світу з вейкбордингу в Україну
- Україні отримала міжнародне визнання, в Києві побували багато світових зірок, включаючи діючих Чемпіонів Світу, легенди світового вейкбордингу
- Вперше з'явився Український професійний фільм про вейкбординг "Х-TRACTION".

У цьому ж році, в Україну наказом № 4459 від 10.11.2008г. Міністерством України у справах Сім'ї молоді та спорту ВЕЙКБОРДИНГ був визнаний видом спорту, а 17.08.2009 на колегії Міністерства Українська федерація вейкбордингу та воднолижного спорту отримала статус Національної. Також, Федерація стала повноправним членом WWA (World Wakeboard Association), Всесвітня асоціація вейкбордингу.
У 2009 році під егідою Федерації знову було проведено небувалу кількість національних та міжнародних змагань, Київ вдруге взяв Етап Кубка Світу з вейкбордингу за версією WWA, а в Чемпіонаті Україні взяли участь рекордна кількість спортсменів - 61 чоловік, вперше змагання проходили у трьох версіях (катерній, канатної і вінч) у двох категоріях - векбордінге і вейкскейте. 17 жовтня 2009 на щорічній конференції УФВ була перейменована в ГО «Українська федерація вейкбордінгу» UWF , на посту Президента федерації Василя Гришко змінив Юрій Зозуля. В даний час Національна Федерація представлена ​​осередками в 16-ти областях України, за підсумками сезону 2009-го року національні рейтинги отримали 55 спортсменів в п'яти категоріях вейкбордингу та вейкскейтингу.
https://www.youtube.com/watch?v=0gzDoES8ixk

Сезон 2009 року ознаменувався будівництвом кращої і поки єдиною, на пострадянському просторі, вінч-секції. У 2010 році в акваторії парку Дружби Народів було встановлено три реверсивних канатних дороги вітчизняного виробництва, аналогічні канатні дороги з'явилися в Одесі і Південному.

С того времени УФВ ежегодно проводит до 10 соревнований регионального уровня, а в 2008, 2009 г. проведено 2 кубка мира и 1 кубок Европы в Киеве. Сборная Украины по вейкбордингу регулярно участвует в чемпионатах Европы и мира и завоевывает призовые места и чемпионские титулы. Эффективно работает программа WAKE EVOLUTION, стимулирующая обучение начинающих,  быстрый прогресс у спортсменов и обеспечивающая взаимодействие между федерацией, клубами, школами, тренерами и спортсменами.

Стратегическим приоритетом УФВ определила строительство вейкпарков по всей Украине, развитие регионов и вовлечение максимально возможного количества жителей страны в этот замечательный спорт. Поставлена конкретная задача 2025 года поставить 200 воднолыжных канатных дорог во всех областных и районных центрах Украины и создать реальную всеукраинскую сеть баз, что сделает вейкбординг по настоящему массовым и доступными для любого жителя страны, как для активного развлечения, так и для спорта высших достижений. 

В области развития спорта налажена работа со всеми государственными структурами от районного управления, до профильных департаментов Министерства Украины по делам семьи молодежи и спорта. Обеспечена поддержка народных депутатов всех политических партий представленных в парламенте. Получены все необходимые разрещения и лицензии. УФВ выступила инициатором целой серии законодательных и нормативных инициатив,.

Особую популярность получили вейкбордические секции, школы, лагеря. Сформированы тренерские методики, проводятся курсы и мастер-классы для инструкторов. Тренерские и судейские семинары с участием звезд мирового вейкбординга.  Проводится сертификация инструкторов, тренеров, судей, вейкбаз и снаряжения. Организованно широкое информирование продвижение вейка через социальные сети и средства цифровой и массовой информации. 


Президент Всемирной Ассоциации Вейкбординга (WWA)

Шеннон Старлинг

«WWA с гордостью сообщает, что украинский этап кубка мира 2008 года «Ukrainian Wake Park Open 2008» был проведен на наивысшем организационном уровне и стал одним из самых значительных событий по уровню организации и праздничной атмосфере. Участники соревнований и официальные представители WWA высоко оценили уровень технического обеспечения соревнований, так же как развлекательную программу, сопутствовавшую мероприятию.

В связи с вышесказанным WWA рада сообщить, что право проведения соревнований «Ukrainian Wake Park World Series 2009» (UWPWS), являющихся этапом кубка Мира WWA Wake Park World Series (WPWS) передано Украинской федерации воднолыжного спорта (УФВС).

Самые рейтинговые мировые соревнования по вейкбордингу пройдут 14-16 августа 2009 на воднолыжной канатной дороге вейк-парка «Х-TRACTION», в Киеве, Украина. После проведения кубка мира 2008 года Киевский вейк-парк приобрел хорошую известность во всем мире, поэтому ожидается большое участие лучших мировых прорайдеров Европы, Австралии, Азии и Америки.

WWA Желает удачи Украинским райдерам, и хороших впечатлений зрителям соревнований».


#ПроектЗозулиЮрия
#ZozulyaYuriyProject
https://www.facebook.com/yzozul/
https://www.youtube.com/playlist?list=PLt6sgZdeU1z-Ii1icTSGtXmVBAX7gIC2Q



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віджати X-park. Друга спроба. Трубіцин з ДБР.

Вейкпарки світу та боротьба українських інвесторів з владою . Зозуля Ю.

Невідомий Автомайдан (невідомі епізоди Євромайдану)