Мальдіви для поранених. Унікальний інноваційний реабілітаційний центр База 4.5.0

 


Поранених стає все більше, ми зрозуміли, що проект інноваційного реабілітаційного центру База 4.5.0 в ікспарк , який ми заснували в 2015 році, вимагає швидкого розширення, тому що існуючих споруд не вистачає для розміщення всіх поранених захисників потребуючих реабілітаціі. Ми швидко замовили проект нового унікального центру реабілітації поранених на воді , на заболоченому місці в центрі ікспарку.


В 2019 році у нас з’явилась амбітна  мрія - створити унікальний інноваційний реабілітаційний центр на воді з водно спортивними активностями, такі собі мальдіви для поранених героїв.




У всіх виникає справедливе питання, чого провладний депутат Арістов під час війни жирує в пятизіркових готелях на мальдівах, а для пораненого героя у нас совдепівські зачухані санаторії та дореволюційні  госпіталі, навіть і їх вже катастрофічно не вистачає.




Поранені захисники повернулися з війни, але не можуть повернутися до життя.  Психологічна травма каліцтва та втрати працездатності в комплекті з контузіями та ПТСР штовхають в апатію, суіцидальні настрої, депресію, яку часто поранені намагаються втопити в алкоголі чи, що ще страшніше, в наркотиках.  У багатьох складається враження, що каліки державі і суспільству не потрібні.




З 2003 року ікспарк побудований без копійки державних коштів, ніколи не отримував від влади ніякої допомоги, ні під час пандеміі, ні на початку війни, блекаутів та підтоплень. Того ми залучили свої фінанси, кошти волонтерських фондів та іноземних меценатів, які готові допомогати. 




Багато великих іноземних корпорацій не готові давати гроші на зброю через пацифістську політику компаній, але готові допомогати гуманітарними програмами, госпіталями та обладнанням для поранених.



Ми з 2015 року в проекті База 4.5.0. глибоко стикнулися з проблемами ветеранів, фактично вони діляться на дві категорії. Активних -  готових боротися та змагатися з серйозними навантаженнями в іграх нескорених, та чемпіонатах світу з різних видів спорту в тому числі і вейкбордингу та вейксерфінгу але друга більша частина особливо важких поранених потребують лайт версію активного дозвілля та відпочинку.



Вони мені кажуть: «Зозуля, ми і так настраждалися і мучаємось з наслідками поранень та обмеженнями, нам важко брати участь в потужних змаганнях, ми хочемо спілкування, легкого активного дозвілля», навіть просто полежати у воді - це вже для них психологічне і фізичне відновлення та  задоволення. 




Тому, для перших, разом з стронгменами та федераціями, ми проводимо звитягу нескорених та чемпіонати, а для других - лайт версію активного дозвілля з командою База 4.5.0.



На існуючих локаціях ікспарку поранені користуються: інклюзія-френдлі зонами, безбар’єрним простором, заїздом в воду і до сапів, пікнік зонами, костровою та сценою для гітарних вечірок, полями для петанку, вже тренуються на вейку серфах сапах , баскетболі, придбали спеціальні крісла для вейкбордингу і вейксерфінгу, облаштували місця літньої та зимової рибалки, сауни, медпункт.



Фіансування нових локацій потрібно на розширення пропускної здатності до 200-300 поранених одночасно. В майбутньому треба весь ікспарк перетворити на безбар’єрну зону. А на локаціі мальдів  треба спеціальні крани- погрузчики в басейни, ополонку, байдарки та катери; басейни для плавання, водні гамаки, кінотеатри під відкритим небом, центр дайвінгу,  підводної охоти, зали для навчання, психологічних тренінгів, канісотерапії, йоги, пілатесу, тренажорів, масажних кабінетів та ін.



Особливо пораненим подобається бодідраг на канатці - це і масаж водою всього тіла і фізична нагрузка. Того канатки стали улюбленим місцем поранених і ми плануємо, як мінімум дві додатково встановити виключно для них .



Вже зараз Ікспарк навколо майбутнього проекту має  розвинену спортивну інфраструктуру для 190 видів спорту, з них третина облаштованих спортивних майданчиків та зон використовуються для активностей поранених: - це баскетбол, футбол, волейбол,  дронцентр з симуляторами, дронполігон,  пеінтбол, тир, настільний теніс, мотоспорт, квадроцикли,  велосипеди, електроскутери та ін. 




Зимою додаються сауни з ополонкою, аромо-, хромо- та звуковою терапією, зимою канатні дороги працюють для лиж, сноуборду та тюбінгу на канатці, бігові лижі, каток, гірки та сімейні фестивалі битви сніговиків.  Цілорічно  База 4.5.0. має квоти від більшості квиткових операторів та забезпечує  безкоштовне відвідування концертів для поранених та сімей загиблих захисників та ветеранів.



Кожен боєць в окопі йдучи на штурм має бути впевненим, що країна його не кине та не забуде, коли він повернеться пораненим, громадське суспільство про нього подбає та створить всі умови для лікування та реабілітації, народ буде йому вдячним і буде відплачувати піклуванням та допомогою. 



І знову, як і с перших днів війни для забезпечення фронту,  в першу чергу пораненими займаються волонтери,  громадське суспільство та бізнес, а деякі держслужбовці у провладних структурах цьому усіляко заважають та будують хабарницькі схематози на крові. 




Тому ми з лідерами ветеранських рухів ініціюємо та вимагаємо в профільних міністерствах,  комітетах, департаментах та ТСК законодавчу підтримку та мараторій на перевірку реабілітаційних центрів та відповідальність та покарання держслужбовців за перешкоджання чи блокування їх розбудов.  


Вимагаємо підтримки та особливих умов швидкого узгодження держустановами проектів, центрів реабілітації на воді, та податкові преференції для  меценатів.





Ми впевнені, що в Ікспарку з’явиться унікальний реабілітаційний центр на воді і він стане зразком для тиражування їх по всій Україні. Тому що поранені є не тільки в Києві, а в кожній області, місті та селещі.


 «Герою, ти нам потрібен не тільки на полі бою» - це не просто гасло, а це і є реальна відповідальність нашого суспільства перед пораненими героями.  




Слава Україні.

https://www.facebook.com/xpark.kyiv.ua/
https://www.facebook.com/yzozul/

https://www.facebook.com/base450

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віджати X-park. Друга спроба. Трубіцин з ДБР.

Вейкпарки світу та боротьба українських інвесторів з владою . Зозуля Ю.

Невідомий Автомайдан (невідомі епізоди Євромайдану)