Коригування інвест проектів під форс мажори. Світ швидко і радикально змінюється. Нові викликі.


Влада має розуміти що без швидкого коригування  інвестпроектів під сучасні виклики,  ризики інвесторів зростають, що призводить до відмов від інвестицій . Бюрократія стає на заваді інвесторам чим користуються тилові правоохоронці.



Це дуже яскраво було видно на інвестиційної комісії 9.04.2024. в КМДА де більшість проектів КІА так і не знайшли інвесторів, існуючий інвестор відмовився від земельних ділянок і попросив нових містобудівних умов під нові виклики і форс мажори.

Всі вже зрозуміли - в Україні є інвестиція - є кримінальна справа. Тилови правоохоронці не упустять своєї кормової бази. Немає інвестицій - нема кримінальних справ. Не хочеш мати справу з правоохоронцями не роби інвестиції в Україну.   

Знову розглянемо це на прикладі кейсу інвестиційного проекту  Ікспарк (Київ) . 


В  2013 році ми  перемогли в інвест конкурсі на створення спортивного комплексу Ікспарк, але з того часу світ і ситуація в Україні постійно кардинально змінювалася.
Революція, пандемія,  дві війни, анексія територій,  локдауни, блекаути, наймасштабніше затопленя та зміна законодавства ці всі кризи та форс мажори  вимагають від інвестора підстроюватись під нові глобальні виклики, але бюрократія стає гальмами і перешкодою щодо розвитку інвест проектів та фактично дають привід для тиску тилових силовиків .

В 2013 році із інвесторів Ікспарку ніхто не міг уявити тих потрясінь якi нас очикували в 2020х роках  і зараз ми підійшли до того інвест проект на 70% потребує адаптації і корегування під сучасні виклики. Але тут ми стикаємося  в держслужбовців -бюрократів та силовиків не здатних враховувати глобальні тенденції. Того Ікспарк з початку 2020 року почав Коригування проекту і потребує нових містобудівних умов.

Що ж кардинально змінилося за 11 рокив до квітня 2024 року і потребує коригування як проекту так і концептуальних рішень.  



1) Війна з перших днів  перетворила Ікспарк на закриту військову базу які вимагали розосереджених приміщень для малих груп військових бажано в отоплюваємих альтанках з незалежним електрозабезпеченням та звязком. Був створений укріпрайон, блокпости, вириті окопи.  Проти загрози висадки десанту на півночі острову Муромець. Всі концертні майданчики відразу перетворилися в місця запуску розвідувальних дронів, а згодом на дрон полігони зі дрон школами.

2) Великі зміни в видах спорту Ікспарку,  необхідно додавати локації військово- прикладних видів спорту FPV рейсінга, дрон бомберов, розмінування, аеротруба, дрон розвідки, орієнтуванні, авто і водно модельний спорт перекваліфікувалися в водні та наземні дрони та ін.

3) Реабілітаційний центр “база 450”

Необхідні класи для тренувань такмеду , а також велика зона для фізичної та психологічної реабілітації поранених з вимогами безбар'єрністі .
Для відвідувачів стали потрібні укриття та бомбосховища.

4)  Блекаут вимагає передбачити пункти незламності- генератори, сонячні батареї, системи автономного електрозабезпечення  та обігріва.

5)  Нарешті наша ініціатива 20 років існування вейкпарків  призвели до того що в липні 2023 року нарешті змінили статтю  89 Водного кодексу і Земельного кодексу і дозволили будувати у урізу води в прибережно захисних смугах спортивні об'єкти без нерухомості що було необхідно для існування водно спортивних баз.   


6) Після підриву Кременчуцкої та ДніпроГЕС, а також Трипільскої ТЕЦ і потреб в більшої генерації затоплення стали більшими, регулярними і не сезонними, що ставе нові загрози та вимоги до водноспортивних споруд - це треба теж враховувати.

7) Зміни вимог міжнародної федерації WWA.
Змінилися вимоги федерації до конфігурації канатних доріг, трас, трибун, акваторії та обладнання. Пандемія ввела свої вимоги по розділенню трибун на локальні зони, бажано за склом,  розділення в роздягальнях і стартових майданчиках. 

Чи могли ми, інвестори,  це все передбачити в проекті 2013 року - ні. Ніхто не міг передбачити цього катастрофічного майбутнього яке стало нашим сьогоденням.  Того нам  необхідно отримати нові містобудівні умови та обмеження згідно цим змінам і сучасним викликам. Інвестиційна комісія зрозуміла і підтримала нас, за що ми відверто вдячні, але на жаль деякі  державні структури дуже інертні і ми просимо сприяти  отриманню вихідних даних містобудівних умов та обмежень для остаточного коригування нашого проекту,  щоб ми могли нормально працювати без постійних претензій тилових правоохоронців.  

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віджати X-park. Друга спроба. Трубіцин з ДБР.

Вейкпарки світу та боротьба українських інвесторів з владою . Зозуля Ю.

Невідомий Автомайдан (невідомі епізоди Євромайдану)