Без ствола у парк не заходимо. Парк “Нивки” в м. Київ: безпека простору.


Проти ночі чули подвійний постріл, за день до того - потрійний.  
 «Без ствола у парк не заходимо!»
Захаращені будівлі та недобудови. У колишній урядовій дачі - ромські табори і наркопритони (під час облави виварювали навіть миючі засоби і кололися). 
Опитування відвідувачів, охорони та експрацівників МВС.


Київська школа Економики на замовлення посольства США. 

Виконали студенти Групи URB25: Михайло Бугаєвський, Резо Георгадзе, Олег Дейнека, Олег Дукас, Михайло Жур, Тетяна Коломієць


Парк “Нивки” в м. Київ: дослідження безпеки простору

Вступ

Парк Нивки є одним із найбільших парків у Києві. Розташований поруч із житловими масивами, він виконує важливу рекреаційну роль для місцевих мешканців. Разом із тим парк відвідує чимало гостей, оскільки поруч розташовані навчальні заклади, державні установи та дипломатичні представництва. Крім того через парк проходить міська електричка, колія якої ділить зелену зону на дві частини. Саме тому парк є дуже різний як з точки зору простору так і з точки зору відвідувачів.

Проводячи дане дослідження ми ставили за мету собі з'ясувати якою є реальна безпека парку для його відвідувачів та наскільки вони почувають себе в безпеці у ньому, враховуючи різноманітність простору та людей навколо. Дане дослідження та його методологія стосовно безпеки у парку Нивки можуть мати практичне застосування при дослідженні й інших зелених зон Києва та інших міст

Опис простору

Парк Нивки — парк-пам'ятка садово-паркового мистецтва, розташований у Шевченківському районі Києва, що був створений у 1962 році. Він поділений на дві частини — західну та східну, які розділяє залізничне полотно і річка Сирець, що нині тече колектором. Східна частина парку є природно-заповідною територією державного значення. Парк охоплює площу близько 47 гектарів, де росте понад 90 видів вікових дерев, і відомий своїм горбистим рельєфом. Тут є три рукотворні озера та ставки. Вони є популярними місцями відпочинку і надають парку мальовничого вигляду. Навколо парку розташовані станції метро "Нивки" та "Берестейська", посольство США, університети, готель.

Історія парку пов'язана з колишньою «Васильчиківською дачею», володінням київського генерал-губернатора Іларіона Васильчикова. Після революції 1917 року ці землі були націоналізовані і в 1930-х роках перетворені на спецдачу для партійного керівництва Києва, яка у 1945 році стала дачею Микити Хрущова.

У 1972 році парк отримав статус пам'ятки садово-паркового мистецтва і був перейменований на «Комсомольський парк». Парк став місцем відпочинку з дитячими майданчиками та спортивними зонами.

У 1991 році, коли Україна стала вільною та незалежною, відбулося об'єднання західної та східної частин парку. Відтоді парк отримав назву "Нивки".

Станом на тепер у парку збереглися історичні пам'ятки, хоча деякі з них були зруйновані, а решта змінили своє призначення. Сьогодні парк «Нивки» є популярним місцем для прогулянок і відпочинку.

Методологія дослідження

Для дослідження парку було використано наступні методи: дискурс-аналіз, просторовий аналіз, аналіз документів, опитування відвідувачів парку, інтерв’ю, спостереження та кейс-стаді. При проведенні дискурс-аналізу досліджувались згадки про парк в соціальних мережах та на веб-сайтах, щоб зрозуміти контекст, в якому найчастіше згадують парк. При просторовому аналізі досліджувалась інформація про будинки, споруди та заклади, які знаходяться в парку або поряд із ним. Аналіз документів передбачав роботу з підготовки запиту про доступ до публічної інформації та роботу із відповіддю Шевченківського управління поліції на запит. Опитування відвідувачів передбачало заповнення заздалегідь підготовленої електронної анкети за допомогою інтерв’юерів безпосередньо в парку або самостійно через розповсюдження анкети серед кола осіб, що відвідують парк Нивки. Метод спостереження передбачав вихід у парк та його огляд з метою вивчення безпеки парку для відвідувачів. Кейс-стаді передбачало дослідження розвитку інших парків задля вивчення можливості застосувати їхній досвід розвитку до парку Нивки.

Суттєвим обмеженням для даного дослідження є відсутність схожих досліджень стосовно інших парків Києва. За наявності таких досліджень та даних поліції про правопорушення можна було б порівняти відчуття безпеки відвідувачів у різних парках та зрозуміти, що впливає на реальну та уявну безпеку відвідувачів парків.

Дискурс-аналіз парку

Щоб зрозуміти позиціювання парку серед відвідувачів та містян було проведено дискурс-аналіз у соцмережах та та новинних порталах. Вихідні дані були зібрані з facebook, twitter та google news за допомогою запитів: “Парк Нивки”, “Нивки”, “нивки парк”, “#нивки”, “#парк_нивки”, “#nyvky_park”, “Nyvky”, “Східна/Західна частина парку Нивки”. Не було обмеження по часу та джерела даних. Широкі запити були використані задля більш якісного аналізу.

Найбільше згадок про парк “Нивки” було у контексті незаконної забудови наприклад “Забудова парку "Нивки" у Києві: заступник Кличка Оленич отримав підозру”, “НАБУ завершило розслідувати справу заступника Кличка про парк «Нивки»” та “Забудова парку “Нивки”: у справі з’явились ще двоє підозрюваних”. Що свідчить про те що проблема забудови зелених зон поширюється й на парк “Нивки”. Також на другому місці були згадки про кліщів, що створює неабияку проблему для відвідувачів парку.

Але контекст парку “Нивки” не обмежується лише негативними подіями, про що свідчать дискусії про проведення марафонів та квестів скаутської організації Пласт та кемперів. Також парк постійно потрапляє у неофіційні рейтинги парків Києва, що говорить про те, що він виконує важливу соціальну функцію, будучи рекреаційною інфраструктурою для прилеглої громади та не тільки.

Просторовий аналіз

Також в рамках проекту був проведений просторовий аналіз за допомогою польового дослідження, QGIS, OSM та Google Earth. Аналіз продемонстрував велику кількість закладів освіти, які розташовані дуже близько до парку. Таким чином зелена зона створює додаткові можливості для студентів та учнів. Але також в парку присутні і занедбані будівлі у великій кількості, створюючи сприятливе середовище для девіантних груп населення, незважаючи на те, що поліцейський відділок розташований дуже близько до занедбаних будівель. Через те що біля кластеру занедбаних будівель відсутні будь-які бізнеси, які б змогли залучити людей, місця біля занедбаних будівель залишаються небезпечними для відвідувачів. На додаток такі індустріальні споруди як цехи або гаражі також не допомагають з безпековою ситуацією.

У підсумку можна сказати, що парк дуже розвинений інфраструктурно, але потерпає від кластерів небезпеки, які створюються навколо занедбаних будівель та місць куди складно дійти пішки.



освіти,
Комунальні
Автобусні\Тролейбусні зупинки, Посольство США, Спорт майданчики, Індустріальні об'єкти\Гаражі, Бізнеси, пов'язані з парком, Офісні будівлі.

заклади/Поліція,

зупинки,

будівлі, Трамвайні\Intercity

Легенда:

Занедбані

Заклади

Криміногенна ситуація у парку на основі даних поліції

З метою вивчення реальної безпекової ситуації в парку Нивки було підготовлено запит про отримання публічної інформації на Шевченківське управління поліції. Запит передбачав отримання інформації щодо зареєстрованих кримінальних правопорушень вчинених у парку Нивки протягом 2012-2023 років, а також щодо зареєстрованих адміністративних правопорушень вчинених протягом 2012-2023 років.

Відповідь на запит була надана вчасно у терміни визначені законодавством. Однак, відповідь на запит не була повною, і не містила інформації з 2012 року по 07 листопада 2015 року, так, як працівники Шевченківського УП ГУНП у м. Києві обслуговують дану територію з 07.11.2015 року (з моменту створення Національної поліції України). Тобто ми отримали інформацію, починаючи від 07.11.2015 і до кінця 2023 року.


Аналізуючи інформацію варто зазначити два важливі аспекти стосовно криміногенної ситуації. Перший стосується того, що в парку домінують злочини пов’язані із зберіганням та збутом наркотичних засобів (загалом 39 злочинів). Другим важливим аспектом є те, що в парку за період з 07.11.2015 і до кінця 2023 року не сталося жодного вбивства.

Опитування відвідувачів парку

В межах опитування було отримано відповіді від 49 респондентів, 25 жінок та 24 чоловіків. Найчисельнішою віковою групою були особи віком від 14 до 25 років. Розподіл

за віковою ознакою близький до нормального розподілу. За фактором віддаленості місця проживання найчисельнішою є група осіб, час на добирання до парку, для яких складає до 10 хв. пішки. При цьому, за виключенням одного респондента, що проживає у будинку розташованому впритул до парку, спостерігається тенденція як до більш частого відвідування парку, так і до більш масового відвідування парку, що проявляється у розподілі респондентів.

Щодо безпеки у парку, то абсолютна більшість респондентів навіть не чула про випадки насильства у ньому. Якщо говорити про випадки хуліганства, то більшість вже не є абсолютною. Окрім цього, одна з респонденток була в минулому потерпілою у випадку насильства в цьому парку.

Самі респонденти оцінюють своє відчуття безпеки в парку у світлу пору доби доволі високо - середня оцінка 4,18 (мода - 4). Почуття безпеки в темну пору доби оцінене значно нижче - 2,78 при моді відповіді 2. Це корелює з оцінкою респондентами освітлення в парку ввечері - середня оцінка 2,29, хоча цікаво, що мода оцінки цього пункту дещо вища - 3.

Глибинне інтерв’ювання та ключові акценти респондентів

З метою проведення всебічного моніторингу та об’єктивного аналізу рівня криміногенності парку «Нивки» було проведено цикл глибинних інтерв’ю безпосередньо з місцевими мешканцями, які відпочивають у парку «Нивки». Серед них - самотні матері з дітьми та бездітні відвідувачки, багатодітні родини, групи старших підлітків та юні підлітки, діючі співробітники правоохоронних органів та військовослужбовці ЗСУ.

Результати цих глибинних інтерв’ю та висловлені респондентами відповіді стосовно ключових аспектів і викликів для забезпечення безпеки у парку «Нивки» доповнили офіційні статистичні дані столичної поліції та результати організованого онлайн опитування. А головне - дозволили побачити більш широку картину безпечності/небезпечності парку «Нивки» і дізнатися про реальний рівень його криміногенності з “перших вуст”: як-то відвідувачів, так і працівників. А саме: представників адміністрації парку та розташованого поряд відділення «Київзеленбуду», паркової охорони та екологів, торгівельних та харчових закладів, а також надавачів розважальних послуг.

Працівники адміністрації парку

Навіть головна дорога від будівлі адміністрації та поряд розташованого відділення «Зеленбуду» до посольства США без належного освітлення.

Охоронці парку

Захаращені будівлі та недобудови. У колишній урядовій дачі - ромські табори і наркопритони (під час облави виварювали навіть миючі засоби і кололися).

Працівники «Зеленбуду»

Не вистачає «робочих рук» для проріджування насаджень та обладнання (підйомних башт) для очищення ліхтарів.

Відвідувачі із ЗСУ та експрацівники МВС

Проти ночі чули подвійний постріл, за день до того - потрійний Цитата: «Без ствола у парк не заходимо!»

Працівник, що надає в прокат катамарани

Несанкціоновані зливи у перший став з каскаду водойм парку здійснюються з торгових яток та кіосків, власником яких є приватний підприємець на прізвисько “Чапаєв”.

Бариста

Неможливо узаконити торгівлю – дозволяють лише з вагончика. При цьому, поряд розташовану будівлю комунального кафе «Парус» розносили малолітні банди «готів», доки там не поселилися хлопці з ЗСУ. У 80-х «Парус» був спортивно-технічною базою для міжнародних змагань з дистанційно-керованих малих суден.

Серед головних викликів у сфері безпеки інтерв'юери вказували на низький рівень громадської та екологічної безпеки, зокрема, непоодинокі випадки стрілянини та хуліганських проявів, нечисленність та бездіяльність співробітників комунальної охорони, відсутність освітлення та зарослі деревами ліхтарі, захаращені покинуті будівлі та недобудови, забруднені несанкціонованими зливами ставки парку, які несуть отруєні води до річки Почайної та комплексу озер на Оболоні.

Перелічені виклики несуть загрозу не лише відвідувачам парку, а й його «сусідам». З північно-східного напрямку парк «Нивки» межує з територією Посольства США в Україні, співробітники якого ледь не щороку прибирають сміття у парку «Нивки» з працівниками Зеленбуду, а південно-східна частина(через вулицю Табірну) наближена до Київської школи економіки.



Реальна та відчувана безпека в парку

Для аналізу уявної безпеки в парку ми окремо порівнювали відчуття безпеки відвідувачів у світлу та темну пори доби, оскільки розуміємо, що вони суттєво відрізнятимуться через недостатнє освітлення в парку та кількість людей, які перебувають в парку в різні пори доби тощо.

Спочатку ми порівняли відчуття безпеки відвідувачів парку за статтю. Як і очікувалося, загалом чоловіки почувають себе більш безпечніше в парку за жінок як у світлу, так і в темну пори доби. Слід відзначити, що у світлу пору майже 100% жінок також почувають себе безпечно в парку. Однак в темну пору доби розрив досить великий і тут на 23% більше чоловіків за жінок почувають себе безпечно в парку.

При аналізі відчуття безпеки за віковим розподілом цікавим відкриттям є те, що мешканці, які старші за 35 років почувають себе в парку в темну пору доби суттєво безпечніше, аніж

діти та молодь до 35 років. Можна припустити, що це через той факт, що в парку основна частина правопорушень пов’язана із наркотиками, а, як правило, ці злочини здебільшого поширені серед молоді. Таким чином молодь більше володіє інформацією про ці правопорушення у парку. Що ж до світлої пори доби, то відчуття безпеки наближається до 100% практично для всіх вікових категорій.

Порівнюючи відчуття безпеки відвідувачів за частотою відвідування парку, цікавим відкриттям є те, що ті відвідувачі, які бувають у парку один раз в тиждень або частіше, почувають себе набагато більш безпечно тут в темну пору доби, аніж ті, які рідше ніж раз в тиждень бувають у парку. Це можна пояснити тим, що ці люди, які рідко бувають у парку, набагато гірше орієнтуються у ньому та набагато гірше

володіють інформацією про криміногенну ситуацію в парку. А враховуючи ще й те, що в парку недостатній благоустрій, зокрема мало освітлення, - це все служить поясненням нижчого рівня відчуття безпеки у тих відвідувачів, що рідко бувають у парку.

Безпекові аспекти паркової інфраструктури

На основі проведених інтерв'ю відвідувачів парку та власних спостережень наша команда виділила основні фактори, що впливають на безпеку Парку "Нивки". По-перше, це занедбані території та покинуті будівлі, які можуть бути небезпечними для відвідувачів через ризик обвалу чи інших аварійних ситуацій.

По-друге, вода в озерах забруднена, що створює ризики для здоров'я при контакті з нею. Люди часто плавають в озерах, і діти залишаються без нагляду, при цьому немає відповідних служб порятунку, що також є великою небезпекою.

По-третє, там спостерігається відсутність інклюзивної інфраструктури. Парк не обладнаний пандусами, що ускладнює доступ для людей з інвалідністю. Є лише круті сходи для спуску в парк. Доріжки в парку мають численні вибоїни і потребують ремонту,

що може призвести до травм при спотиканні або падінні. Завдяки великій кількості води в озерах рівень пожежної небезпеки низький, і для гасіння пожежі є достатньо ресурсів.

Оглядаючи місцину далі, ми виявили небезпечні ділянки пов'язані із електропостачанням. У парку є стовпи з лінією електропередач, до електропроводів яких є вільний доступ, що створює ризик ураження електричним струмом.

Наступним фактором, що впливає на безпеку в парку, є недостатнє освітлення у темну пору доби, на що акцентувала частина опитуваних відвідувачів. Також, особливо батьки з дітьми, скаржилися на певні прошарки молоді, яка ввечері відвідує парк, галасливо проводить тут час та неодноразово руйнувала дитячий майданчик. Були і скарги на присутність торговців наркотичними засобами, що створює небезпеку для інших відвідувачів. Хоча іноді є патрулювання поліції, проте цього недостатньо для забезпечення безпеки.

Тож, усі ці вищенаведені фактори вимагають уваги та дій з боку місцевих органів влади для покращення безпеки парку "Нивки" для всіх відвідувачів.

Кейс-стаді

Зважаючи на роботу студентів магістерського курсу «Урбаністика та повоєнна відбудова» над дослідженням стану безпеки у парку «Нивки», а також розміщення поруч численних освітніх, державних та дипломатичних установ, пропонується залучити до оновлення парку як партнерів такі інституції як KSE, KROK-University та Посольство США в Україні, а також розміщений на території парку бізнес-простір "WORKIT" з оупен-спейс, окремими офісами та мітінг-румами.

При реалізації проєкту з оновлення парку варто врахувати досвід його використання у 80-х роках ХХ ст. в якості бази для міжнародних змагань з водних видів спорту, а також проєкт перебудови столичного парку «Дружби народів» у Всеукраїнський парк пам’яті борців за свободу і незалежність України «Муромець» з сучасним спортивно-розважальним комплексом “Екстрім-парк”, що включає в себе батутні комплекси, майданчики для пляжного волейболу, відкриті і криті поля для футболу, тенісні корти, бейсбольне поле, ринг для боксу на відкритому повітрі, громадські лазні тощо.












На прикладі Екстрім-парку «Муромець» усі водойми у комплексі ставів парку “Нивки” можуть бути поєднані лінійними канатними дорогами для екстремальних видів спорту, а також використовуватися для організації заходів скаутського руху, національно-патріотичного виховання, військової підготовки та реабілітації.





Крім акценту на спорті, безпеці, військовій підготовці та реабілітації пропонується також розвинути зони для релаксу, фудкорту і готельного розміщення, які приваблюватимуть тисячі відвідувачів з прилеглих “спальних” мікрорайонів “Нивки”, “Святошин“ та “Виноградар”.




Щоденні безперервні фінансові надходження від вищеописаних послуг, доступних для всіх вікових категорій відвідувачів, здатні забезпечити парку “Нивки” необхідний рівень фінансування заходів та систем безпеки і якість дозвілля, а також можливості для збільшення інвестування і подальшого розвитку території аж до статусу взірцевого прикладу українського садово-паркового мистецтва.

Висновки та рекомендації

Парк “Нивки” в Києві є важливим рекреаційним об'єктом для мешканців міста. Проте дослідження показало, що існують значні проблеми, які негативно впливають на рівень безпеки та комфорту відвідувачів. Основні проблеми включають поганий стан інфраструктури, недостатнє освітлення, екологічні ризики, недостатнє патрулювання локації та відсутність інклюзивності.

1. Занедбана інфраструктура. Стан доріг і пішохідних доріжок, а також занедбані будівлі створюють небезпечні умови для пересування відвідувачів парку. Відсутність належних санітарних умов та пандусів для людей з обмеженими можливостями також є серйозною проблемою.

2. Недостатнє освітлення. Брак освітлення в парку створює небезпеку для відвідувачів у вечірній та нічний час. Це обмежує можливості безпечного пересування та сприяє збільшенню кількості кримінальних інцидентів.

3. Значна кількість правопорушень пов’язаних з обігом наркотичних речовин.

Недостатня присутність патрульної поліції та муніципальної охорони, а також обмежене відеоспостереження сприяють зростанню цього виду злочинів у парку. Це також негативно впливає на суб'єктивне відчуття безпеки відвідувачів.

4. Екологічні проблеми. Забруднені озера та водойми, а також несанкціоновані зливи каналізації становлять ризик для здоров'я відвідувачів та навколишнього середовища. Відсутність систематичного очищення водних об'єктів погіршує загальний стан екосистеми парку.

Заходи для покращення безпеки в парку “Нивки”

На основі виявлених проблем, було сформовано низку рекомендацій, спрямованих на покращення безпеки та комфорту в парку “Нивки”. Вони охоплюють різні аспекти від інфраструктурних покращень до екологічних заходів та підвищення рівня відчуття безпеки.

1. Покращення інфраструктури та інклюзивності: провести ремонт та реконструкцію доріг, облаштувати нові пішохідні доріжки, встановити пандуси та доступні вбиральні для забезпечення інклюзивності; відновити або демонтувати занедбані будівлі задля безпечного та комфортного простору.

2. Збільшення рівня освітлення парку: встановити додаткові ліхтарі по всій території парку, особливо у найбільш відвідуваних зонах, та забезпечити регулярне обслуговування освітлення для покращення видимості у вечірній та нічний час.

3. Зниження рівня криміногенності: збільшити присутність патрульної поліції та муніципальної охорони у парку, організувати регулярні інспекції парку для запобігання злочинам, а також встановити додаткові системи відеоспостереження (CCTV) для створення більш безпечного середовища.

4. Екологічні заходи: запровадити систематичне очищення озер та водних об'єктів, впровадити моніторинг якості води та вжити заходи для запобігання несанкціонованим зливам каналізації та забрудненням водних ресурсів парку.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віджати X-park. Друга спроба. Трубіцин з ДБР.

Невідомий Автомайдан (невідомі епізоди Євромайдану)