Тиск на бізнес під час війни Кейс Xpark. Зозуля Юрій. Підкаст інтервью UNN (відео)


 

Два роки тому розпочалась війна за Х-парк з ДБР. Розкажіть про це детальніше і яка ситуація з Х-парком зараз?


Ікспарк під арештом. Іде процессуальний терор. Коли тебе арештовують і блокують господарську діяльність з метою доведення підприємства до банкрутства чи примусу піти на переговори. Але заборону на господарську діяльність наши адвокати відбили того скоротили персонал  в три рази і намагаємося вижити і не збанкротіти. Та в рамках Маніфесту 42 разом з ФРУ та Коаліцієй бізнесспільнот та ветеранів протидіємо свавіллю. І публічно розкладуємо на молекули всі дії силовиків. Я навіть веду блог про інвестпекло 10 кіл пекла. Думаю потім написати книгу про інвестклімат в Україні на англійські мові на прикладі нашого Ікспарку.




Ми долучили незалежні адвокатськи асоціації яки підтверджують всі ознаки підтверджують тиск, упередженість і вибірковість тилових правоохоронців .

Кримінальна справа була ФОРМАЛЬНО відкрита  ДБР 13.07.2022 по статті 364 

ЗЛОВЖИВАННЯ ВЛАДОЮ держслужбовцями за інвестконкурс  2013 року. Але ДБР не шукає держслужбовця винуваться, а фактично арештувала  майно інвестора, не допускала на объект  і всіляко майже 2 роки створює тиск на підприємство. А шо по фабулі справи??

- проти держслужбовця нема ні звинувачень чи  підозр

-не арештовано майно держслужбовця

- навіть в клопотаннях слідчих та прокурорів не шукають злочинця держслужбовця

але в цей час  всі дії ДБР і прокурорів направлені на атаку Інвестора  

 - арештовують майно підприємства

 - забороняють будь яку господарську діяльність 

 - опечатують заклади 

 - не допускають інвестора та гостей на підприємство 

 - псують репутацію через свої офіційні і провладні медіа

 - не долучають на суди по арештам і експертиз (презумпції невинності немає, чинять тиск на експертів)

 - доведена вибірковість атаки - коли своїх не трогають,  (в 300 метрах поруч нерухомість і капітальні ангари вертодрома яким користується державна  ДУСя і ДБР іх в упор не бачить і навіть не включило до переліка арештованих). 

Всі звинувачення в клопотаннях прокурорів щодо порушень інвестдоговору в розрізі екології чи проектування  є 

ГОСПОДАРСЬКИМИ ПРАВОВІДНОСИНАМИ і НЕ являються кримінальними правопорушеннями і взагалі не відносяться до юрисдикції ДБР і не його підслідністю. ДБР не шукає по 

ФАБУЛІ кримінальної справи того вона ДЕКЛАРАТИВНА, а ФАКТИЧНО душить підприємство шукая привіди порушень в екології  в каналізаціях та альтанках. Говориться одне, а робиться протилежне, перевищуя свої повноваження, застосовує надмірні заходи впливу на інвестора, навіть ДБР залякує службовців КМДА щоб далі не співпрацювали і не оформляли поточні документи для діяльності Ікспарку. 



2. Чи оскаржували ви дії силовиків у судах?


Так дійсно подавали безліч скарг на бездіяльність слідчих, зватягування розслідувань, процесуальні порушення. Але розумієте що зараз як і при злочинній владі Януковича створилися злочинні державні угрупування слідчий, прокурор, суддя. Судді приймають в пользу прокурорів миттево за 1 хвилину ознайомлюються з 204 сторінками подання на  від прокурорів та слідчих, навіть не запрошуя нас на засідання, розтоптана презумція невинності  і право на сомозахист. Вдумайтесь 300 млн інвестицій за 20 років і держава у вас іх за 1 хвилину відбирає.  А помилкі і опчечатки в ухвалах суддів і поданнях прокурорів повністю співпадають то бішь ми розуміємо що суддя скопіював текс з флешкі прокурора.   Але коли підприємець скаржиться то судді  боліють пореносять засідання  і в решті решт відмовляють. Так все відмовили і нам.















3. Чи підтримує вас бізнес-омбудсмен? Можливо за вас вступився хто із нинішньої влади?

Так ми звернулися до майже усіх бізнесзахисних організації, більшість навіть не відповіли але самими діевими став Маніфест 42 ФРУ та Коаліції. З ними і працюємо зараз. 

З переліком нових фактів ми знову звертаємося до бізнес та інвестзахисних організацій України.

1. Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань захисту прав інвесторів

2.  Українська Рада бізнесу

3. ГС  Всеукраїнська Аграрна Рада

4. American Chamber of Commerce in Ukraine Американська торгівельна палата в Україні

5.  Федерація роботодавців України

6. ВГО  Асоціація платників податків України

7. Департаменту кримінальної політики та захисту інвестицій, Офісу Генерального прокурора

8. Європейська Бізнес Асоціація

9. Коаліція бізнес-спільнот за модернізацію України

10. ТОРГОВО-ПРОМИСЛОВОЇ ПАЛАТИ УКРАЇНИ

11. ⁠  Спілка українських підприємців - СУП

12. ⁠ Український союз промисловців і підприємців (УСПП)

13. ⁠ Рада бізнес-омбудсмена України.

Ми вже маємо досвід боротьби і можемо радити інвесторам та підприємцям, які борються зі свавіллям силовиків, найбільш дієвим є громадський рух  МАНІФЕСТ 42 ФРУ Дмитра Олійника та Асоціацію бізнесспільнот та ветеранів Длігача та Позняка. Це реально дієві інструменти. 




4. Ви є одним із тих, хто підписав звернення підприємців до влади з вимогою припинити тиск податкової та силовиків на бізнес, так званий Маніфест 42. Розкажіть, чому вирішили долучитися до цієї ініціативи? Чи є якесь зрушення після такого публічного звернення?

Я доєднався до маніфесту 42 того що бачив що по одному нас перещелкають. Все таки єднання ресурсів підприємців яки забеспечують 70% податкив країни це потужна сила. Тим паче що я як активист Автомайдану і співголова громадського руху маю команду з дуже гарним протесним досвідом який колись і зніс злочинну владу Януковича і ми фактично стали протесним крилом Маніфесту 42. Консультуємо бізнесменів як проводить протесні акції до яких ми вже фактично готові. Ми і запропонували ввести принцип НАТО “Напад на одного прирівнюється до нападу на всіх”. Бізнесзахисні омбудсмени не працюють а Він вже працює. 


Так після наради з Урядом нам сказали що ми побачимо швидки зміни - і дійсно медіапростір вибухнув кучей ініціатив президента і уряду, обьявила мараторій на обшуки і підозри на 3 місяці для аудіту кримінальних справ. Через пару днів буде рівно 2 місяці ще залишився місяць і як обіцяють слідаки то почнеться знову.  Де яки зміни в закони і кримінальний кодекс подали. Але закон про БЕБ провалили. Але результатів що до тиску на підприємства нема експертизи йдуть, суди йдуть, нічого не міняється, ні одна справа не закрита, ми під арештом. 

Але ДБР каже ви під арештом але ж ми не перешкоджаємо вашій інвестиційной діяльності. Поперше перешкоджали і це наші адвокати знали заборону на господарську діяльність, а по друге який ідіот буде інвестувати в арештоване підприємство.
Я думаю в черговий раз випустили пар а далі теж саме.




5. Бізнес дуже скаржиться на тиск з боку податкової, зокрема, мораторій на проведення перевірок уже скасований. Як ви вважаєте чи достатньо ефективна зараз в Україні податкова політика?

По Ікспарку претензій до нас податкової нема зовсім. Там фабула зловживання владою держслужбовцем. Але це не мій основний бізнес, я займаюся промисловою автоматикою ми робимо автоматіку дуже великіх обьектах на сотні мільонів. Там працьють сотні працівників. І у нас постійно блокують податкові з метою здоїть  додаткові платежі. Навіщо довгі перевірки? Так заблокував і сиди чекай коли самі з пропозиціями прибіжуть, виживати підприємствам якось треба? До такого навіть Янукович не додумався. Все в ручному режимі. 







6. На зустрічі бізнеса і влади ви відкрито говорила про те, що зараз в Україні геноцид Гетманцева. Що ви мали на увазі? До речі, зараз багато підприємців та експертів говорять про те, що Гетманцев є тіньовим куратором податкової. На вашу думку, це вірне твердження?

Геноцид це створення умов коли нація знищується. Блокування накладних відполіроване обшуком і арештом  це не просто зупинка підприємства це ідеальне скоросне знищення бізнесу.  Тиск на бізнес краще і не придумаєшь. Підприємства біжуть з України тихо, тихо згортаються, тихо вивозять, а потім раз і нема підприємства, податкова база  скорочується. Але є особисті підприємства яким дозволенно все на них не працюють блокування податкових і ми такі знаємо в великому будівництві наприклад. Куди попадають свої і в них все гарно і податкова іх не бачить. Упередженность вибирковість, подвійни стандарти своім все - ворогам закон це все і є геноцид Гетьманцева.   Ми наприклад з приходом цієї влади тільки скорочували підприємства, а під час війни цей тиск посилився і ми закрили два підприємства і відкрили в іншій країні. Там у нас все гуд, навіть інвестиційні канікули дали і низькопроцентними кредитами.







7. На вашу думку чи достатній зараз діалог між владою та бізнесом для того, щоб проблеми, з якими зіштовхуються підприємці, вирішувалися в режимі реального часу? Як зараз його можна покращити?
..


Уряд каже ми не впливаємо на дії правоохоронців і ми готові з вами розмовляти, а в цей час вас атакують. Для нас і уряд і правоохоронці це все є ВЛАДА. І якшо нам інвесторам пагано і ми релоцируємось із країни то винні вони всі разом.

Силовикі у нас безкарні. Дискредитація підприємства, тиск, упередженість, вибірковість і процесуальний терор який приносить збитки

Поки що є армія тилових правоохоронців яки кошмарять бізнес і “обіцянки цицянки” від президента і уряду.  Результатів нема.  Поки що діалог закінчується пафосними заголовками в провладних медіа. 


Дуже правільно кажуть вийськові з фронту.
Після здачі Авдіївки ( 30 кв.км площа) , кожен день рашисти просуваються і Україна втрачає  від 10 до 20 кв. км  землі з 1-2 селами  ‼️ЗА ДОБУ‼️,  в той час як майже ‼️2 РОКИ‼️  в тилу в Києві клаптик в 0,2 кв.км землі ікспарка атакують сотні держслужбовців, слідчих, прокурорів, поліцейських, судей і експертів утриманих на податки в тому числі і з цих підприємців, а в цей час в іх підрозділі на фронті катастрофічно не хватає бійців. От і якшоб вони попали на фронт то тодіб і покращився діалог я думаю що тоді вониб зрозуміли що прийде рашист і ці всі наши ДБР і Ікспарки будуть вже нікому не потрібні.


8. Ви активно підтримуєте волонтерів та ветеранів. Раніше ва говорили про те, що для них мають бути преференції у веденні бізнесу в Україні. Якими повинні бути ці преференції?

Так з 2016 року ми розвиваємо реабілітацію для поранених База 450  тренуємо на сьорфах робимо пікніки ветеранів змагання та учбовий центр на дронах і багато іншого.  Вже біля 5000 поранених та ветеранів пройшли через наши заходи і ми точно знаємо іх настрої.

1) Негайно потрібно законодавчо прийняти ПРЕФЕРЕНЦІЇ захисникам і родинам загиблих .

🟥 51 % ВЕТЕРАНУ, ПОРАНЕНОМУ чи  сім'ї загиблих героїв 🇺🇦🇺🇦

таку долю  треба  встановити в компаніях іноземних інвесторів які будуть заходити в Україну, особливо з купівлею української землі.  Це буде потужнішою мотивацією воювати за Україну і що держава іх не кине і не забуде . 

В багатьох країнах світу - іноземець не може  відкрити компанію, а тим паче купити землю без того щоб  50%  володів місцевий громадянин.  В Україні  роби і купуй лиш би були гроші.  

Війна показала що є ГРОМАДЯНИ  які підтвердили своє громадянство вчинками  і довели свою відданість Україні. 

ГРОМАДЯНИ вищої гідності

🔴 Поранені

🔴 Ветерани

🔴 Волонтери

🔴 Підприємці яки не втікли і працюють на перемогу.

🔴 Родини загиблих героїв

Вони і мають мати максимальні ПРЕФЕРЕНЦІЇ  від держави. Законодавство з 51% ветерану можно скопіювати з Еміратського, наприклад там без місцевого шейха нічого не відкриєшь. Того на кожному громадянині ОАЕ  вже сотні компаній нерезидентів яки гарно діляться прибутком з господарями держави. 


2. ПРЕФЕРЕНЦІЇ бізнесу який не втік, та працює на перемогу, фінансує допомогу фронту, виробляє зброю. 

Ми вже програли конкуренцію компаніям з мирної  Європі і ми вже відкинуті на багато десятиріч назад .  Світ швидко розбудовується, росте і розвивається, а в нас навпаки, рашисти руйнують міста,  в нас впали ринки, мобілізували робітників та скоротили виробництва, а в додаток рейдерство держави та шалений тиск силовиків. Багато грошей компаній-патріотів   іде на допомогу армії і волонтерам, а компанії бізнесменів яки воюють зовсім залишились без керівництва і здебільше зачиняються.

Зараз навіть  в тендерах державних закупівль виграють найбільше компанії керівництво яких втекло і керує із за кордону.

Того що чиновникам головне відкат, і компанії втікачі набагато згідливіше. А ті компанії які залишилися і працюють на перемогу не мають преференцій навіть перед ними.   Того стають ще бідніші.  І після перемоги коли зайдуть втікачі олігархи і іноземні компанії українським підприємствам треба буде продаватися ім чи йти до них в найм.

Того треба ПРЕФЕРЕНЦІЇ  цім компаніям і в державних тендерах, і в доступу до кредитів, і оподаткуванні щоб вони могли відновитися.

Треба законом встановити ПРЕФЕРЕНЦІЇ  і для компаній ветеранів і для бізнесу який зараз працює на перемогу.

А на компанії втікачів і ухилянтів накласти обмеження і збори,  це буде ще одна потужна мотивація для бізнесу залишатися та платити податки в Україні.

На виборах - найкращими передвиборчими роліками стануть вже не обіцянки ціцянки з бігмордами політиків, а відео з підрозділів зі знищенням ворожої техникі та рашистів.  Хто краще бив ворога та забезпечував перемогу той і має керувати країною і мати максимальні ПРЕФЕРЕНЦІЇ від вдячної держави.










9. До початку широкомасштабного вторгнення X-парк був достатньо успішним проєктом. Розкажіть чи складно зараз в умовах війни займатися бізнесом, повʼязаним зі спортом та розвагами, якщо звичайно абстрагуватись від дій силовиків? Чи бачите майбутнє для свого бізнесу в Україні?

Ми впитували весь найкращий світовий досвід і того  попали в 10ку найкращих вейкпарків світу і  стали по версії гугл другими по відвідуванню в Києві після Зоопарку. За 20 рокив ми створили інфраструктуру і  190 видів спорту і активностей  культували на 20 га парку і навколо. Більше 300 чемпіонатів від Києва до світу з різних видів спорту.  І на вихідні приймали більше 10 000 відвідувачив на добу.

Да 2022 рік був складним того що ікспарк став укріпрайоном північного мосту в якому стояли підрозділи ТРО і ЗСУ Але вже в 2023 ми вернулися  до довоєнних показників по відвідуванню  але виторги впали в 3 рази. Хоча із Києва багато поїхало закордон але ізза того що в Києв переїхало багато мешканців окупованних території. Наприклад у нас є бізнесмен із Маріуполя який там мав торгівальну мережу і все втратив зараз в Київі розвиває і відкрив для себе вейксерфінг так такі як він постійно на базі в ікспарку. Після того пекла дуже цінує кожен момент життя. І таких досить багато.
Що до перспектив то розумієте ми дивне покоління Ми пережили 


  • пандемію Короновірусу 

  • 2 революції

  • 2 війни 

  • гіперінфляцію з картками на продукти

  • бандітьсько рекетирськи 

  • 2 економічних кризи 

  • екологічну катастрофу Чернобиль

  • зміну епох від комунізма до капіталізма

  • всіх президентів, мерів і премьєрів

Я не знаю чим нас ще можно злякати, Ми вже своє відбоялися того майбутне свого бізнеса точно бачу закордоном там все працює а Україна це така собі азартна гра  якшо  покращуються умови розростаються якшо погіршуються то згортаємося чи чекаємо поки зміниться влада.  Поки особливих перспектив не бачу. Так підтримка виживання. Щоб не втратити вже створене. 

















10. Х-парк став відомим не тільки в Україні, а й за кордоном. Чи плануєте створювати щось подібне в інших українських містах або за кордоном?


 
Так нашою мрією було щоб ікспарк став флагманом і зразком для усіх регіонів як треба розвивати спортивні парки. І наш досвід шириться україною до війни вже 73 локації почали розбудовивати прототипи Ікспарку в регіонах і більше 150 проектів ми консультували в парках регіонов.  Зараз ми приняли рішення до кінця битви з ДБР ми Ікспарк розвивати і інвестувати не будемо. Зараз розробляємо клони за кордоном. Вже є 4 локації де ми проробляємо юридичні аспекти  від Хорватії до Іспанії, але поки що і 17 запитів від миніципалітетів на консалтінг розбудови активпарків. Можу сказати одне всі країни захищають своіх громадян і ми для них інородці в яких вони зацікавлені якшо ми принесемо інвестиції і розвиток іх країнам.  Але однозначно умови у них краще ну і плюс денежний ринок і безпека.  

Але я Українець і фамілія у мене Зозуля. Чого я маю тікати з країни. Того буду боротися до кінця. Нажаль що тільки це відбирає ресурси і час яки моглиб піти на перемогу. Я ж все такі непоганий військовий інженер. 

Засновник Ікспарку Зозуля Юрій Олена Вечеровська / журналіст UNN https://unn.ua/

"Десять кіл інвестпекла в Україні".  по посиланню https://youtube.com/playlist?list=PLt6sgZdeU1z-LeA8aW32nq-VnDpcPrQFs&si=aZL1J-2FbPCL1IgA


Хронологія атаки  по посиланню https://zozulpalevo.blogspot.com/2022/12/dbr.html

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віджати X-park. Друга спроба. Трубіцин з ДБР.

Вейкпарки світу та боротьба українських інвесторів з владою . Зозуля Ю.

Невідомий Автомайдан (невідомі епізоди Євромайдану)