Оцифровка туризму та культурної спадщини на прикладі порталу KyivCityGuide. Від компанії FreeGen


Грабарчук Вадим 

Президент Громадської спілки “Асоціація ділового туризму України”


Всім привіт, зараз туризм в Україні змінюється та переходить у онлайн. І добре що в для туризму в Україні що цей напрямок - віртуального туризму прогресивно розвивається. Зауважу, що столиці україни працює туристично-культурний хаб  kyivcityguide. Впевнений, що вся вітчизняна та іноземна туристична спільнота вражена рівнем створеного хабу та вважає це зразком  інструменту просування туризму у світі  під час війни і після перемоги.



Концепт цифровізації та оцифровка туризму та культурної спадщини  столиці України будувалася на використання найсучасніших технологіях та обігнала нині більшисть столиць світу у цифровому просуванні туристичних дестинацій.  Віртуалізація туризму та оцифрування туристичних локацій та музеїв  дала безліч можливостей для гідів та унікальні ідеї  вперше реалізовані в столиці і можуть поширюватись, як зразок  на всі  регіони України.

Чернега Олена, лідерка віртуального туризму.
Ми маємо 3 річний досвід оцифрування з інтеграцією новітніх світових технологій на туристично культурному хабі. kyivcityguide.


Зокрема 
1. Оцифрування маршрутів та турлокацій.


Застосування технології озвучення та виготовлення аудіогідів на 2-х мовах. Пізнання міста туристами найкраще працює опрацьованими професійними маршрутами. А з огляду на те що відвідувачи не хочуть багато читати,, краще цю інформацію подавати у вигляді аудіогідів, фото відео контенту,  панорам 360 локацій віртуальних турів  та крім того це актуально і під час війни та безбарьєрних просторів місті. Аудіогіди двома мовами зручно прослуховувати на мобільних пристроях. Також на топ локаціях в місті ми встановили інформаційні стенди з qr.кодами. По яким можна перейти на сторінку локації та прослухати аудіогід та зануриться в панорами міста. 

Оцифровано обʼєкти інклюзивного туризму в партнерстві з експертом УКФ (музеї, готелі, тощо)


 2. Створення ТОП та описів локацій та амбасадори


Ми створили англійською мовою актуальні топи локацій. Тепер нашім іноземним туристам зручно буде ознайомитися та запланувати відвідання локації для відпочинку, а мешканцям отримати корисну інформацію, де можна трохи розвантажити мізки в цій складній ситуації, наприклад топ для відновлення сил, тощо. Також ми зібрали найкращих лідерів думок і спитали їх куди піти в Києві? На шо отримали грунтовні відповіді та рекомендації, що дозволить розширити спектр послуг та привернути увагу через залучення амбасадорів до локацій.  


3. Покращення сервісів - Відповіді на часті питання

Модуль, який дозволить за допомогою інтерактивного контенту відповісти на питання туриста  та навіть мешканців зручно та швидко. Натиснувши на кнопку та вибравши питання користувач отримує швидку відповідь в разі коли турист потребує інформації де знайти аптеку, консульство, вбиральню, прокат велосипедів чи електросамокатів  та інше. Таким чином величезна кількість інфраструктурного контенту яка додана на сайт стає ще доступнішою.


4. Консолідація: Туристичні асоціації

Не оминули увагою ми і стейкхолдерів ринку. Тепер на хабі можна побачити перелік компаній які надають послуги з організації екскурсій для груп та поодиноких туристів.


Використання технологій (AR VR)


 5. Інтертеймент - це дуже важливо сьогодні та дозволяє відволіктися. Тому Ми додали квест в якому можна пройтись маршрутом  та перенестись на поч. 20 ст. і відповісти на запитання. В одному із питань ми використовуємо додаткову реальність. Користувачу пропонується роздивитись модель киянина який має в кармані годинник. В процесі створення у нас виникло ще багато цікавих ідей, які хотілось би реалізувати.



  6. Історичні факти для вивчення спадщини та встановлення історичної справедливості 

Спецпроект «Древо київської історії» з елементами доповненої реальності. 

Ми створили інтерактивну сторінку на якій користувач може ознайомитись з персоналіями які творили як  історію нашого міста так на історію країни в цілому. За підтримки музею історії України ми створили древо київської історії. Також використали технологію доповненої реальності. Турист може сфотографуватись разом з Ярославом Мудрим). Але головна задумка доказати давність нашої історії та показати що Київ це колиска Європи. 


 7.. Доповнена реальність та історична реконструкція

Наш улюблений розділ, який відображає тренди та сучасні технології, це додаткова реальність. Ми створили моделі які стануть в нагоді екскурсоводам для того щоб зробити екскурсії більш цікавими а гості столиці отримати вау ефект від відвідування столиці. Ми працювали над 11 позиціями. 

Історична реконструкція відображає те що не можна побачити вживу. Лядскі ворота.. київська дума.. це легендарні об'єкти які дозволяють відчути дух історії і показати всьому світу у сучасному форматі що наше місто має багатовікову історію що повʼязана з боротьбою та перемогами завжди. 

  8.. Віртуальні тури

Ми разом в партнерстві з фотографом Гугл, створили чудові тури, які дозволять мандрувати Києвом онлайн навіть в тих умовах, які створені агрессором. Ми навіть залізли в дренажну систему, відзняли музей Ханенків пустим та антуражним (це історичні кадри, тому що він був таким у 2 світовій та зараз)! І зафіксували Софіівську площу під час демонстрації зруйнованої техніки, що вже стало історією. І буде ще багато років цікаво як українцям так і туристам у форматі  розвитку військового туризму.


9. Велика робота пророблена з музеями, що знаходяться у комунальному підпорядкування, для них створено окремі кабінети з візуалізацію сторінок про них, та подальшою можливістю це коректувати. 



10. Закладено фундамент моделі з оцифрування регіональної туристичної дестинації для кросплатформенного просування  цифрових туристичних продуктів та державно приватного партнерства у реалізації найкращих інноваційних рішень в туризмі України.


Оутро (авторітет) Вадим

Хочу зазначити що київська модель з оцифрування з урахуванням створення концепту та інтегрування технологій і освітлення їх на міському туристично-культурному хабі,  можна вважати  зразком  для  туристичної індустрії України.   Як мінімум треба масштабувати цей досвід столиці по всім регіонам України,   а від київського кейсу - флагмана  оцифровки туризму чекаємо цікавих реалізацій і потужного просування сучасних технологій та креативних ідей. Дуже гарно що в такі важки часи в Україні з'являються такі інноваційні рішення. Вдячні нашій колезі фахівцю туристичної галузі, керівниці проекту з цифровізації в Команді Київ Цифровий, лідерки віртуального туризму,   Олені Чернезі  та її професійний команді за реалізацію вконче потрібного Україні проекту популяризації туризму та збереження культурної спадщини  на прикладі Києва, який став ще однією цеглиною в фундамент  нашої перемоги. З нетерпінням чекаємо новин про нові рішення в цифровізації туристичних дестинацій та реалізації в України Докладніше по посиланням https://www.facebook.com/freegen.go/


https://freegen.games/






Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віджати X-park. Друга спроба. Трубіцин з ДБР.

Вейкпарки світу та боротьба українських інвесторів з владою . Зозуля Ю.

Невідомий Автомайдан (невідомі епізоди Євромайдану)